LUONTOPOLKU -NATURSTIGEN

LUONTOPOLKU – NATURSTIGEN on arvostetun säveltäjä-jazzmuusikko Severi Pyysalon uusin teos, joka sai kantaesityksen elokuussa 2018 Paraisilla Qvidjan linnan piknik-konsertissa. Sävellys oli Qvidja Eventsin tilausteos.

LUONTOPOLKU yhdistää Pyysalon sävelkielelle tyypillisesti jazzin vivahteikkaaseen rytmi- ja harmoniamaailmaan klassisen musiikin sävyjä ja elementtejä. Kaksikielisen teoksen tekstittäjiksi Pyysalo on valikoinut laulaja-lauluntekijä Kauko Röyhkän ja juuri edesmenneen psykiatri-jazzmuusikko Claes Anderssonin. Laulujen runot liikkuvat vapaasti luontoteemoja käsitellen, ihmisen ja luonnon välistä suhdetta tutkien ja tunnemaailmaa luonnon kautta peilaten.

 

Soitinnuksessa kuullaan perinteisen jazz-kokoonpanon – alttosaksofoni, basso ja rummut – lisäväreinä selloa, huilua ja bassoklarinettia. Säveltäjä itse soittaa sekä pianoa että vibrafonia.

Teoksen sävelmaailma tuo oman erityisen lisänsä suomalaisen nykymusiikin katalogiin: sen herkät, aistikkaat sävyt yhdistyvät rytmiseen leikkisyyteen. Kahden klassisen musiikin taustasta tulevan laulajan laajoina ja lyyrisinä kaartuvat äänet ilmentävät hyvin luontoaiheiden paikoin pohdiskeleviakin lyriikoita. Nykypäivänä hyvin suosittuna eri musiikin tyylilajeja yhdistelevänä synteesinä teoksen sävelkieli vetoaa moneen eri kuulijaryhmään. Laulujen yksinkertaiset melodiat yhdistyvät rikkaseen ja yllättäviin harmoniavalintoihin, joita rikastuttavat aika ajoin pintaan ryöpsähtävät jazzille tunnusomaiset runsaat ja ilmaisuvoimaiset sooloimprovisaatiojaksot.

Teoksen 11 laulua ja 3 instrumentaalivälikettä muodostaa noin tunnin mittaisen konserttikokonaisuuden. Sen esittäjistöön on valikoitunut joukko laajasti tunnustettuja, oman alansa eturivin muusikoita. Kansainvälisessäkin vertailussa poikkeuksellisen näyttävän uran tehneen Severi Pyysalon rinnalla nuoret, palkitut jazzmuusikot täydentyvät klassisen musiikin saralla laaja-alaisina ja ennakkoluulottomasti musiikin raja-aitoja rikkovina tunnetuista huippuammattilaisista.

 

Severi Pyysalo: LUONTOPOLKU - NATURSTIGEN -laulusarja

Sävellys: SEVERI PYYSALO

Tekstit: KAUKO RÖHKÄ, CLAES ANDERSSON, SEVERI PYYSALO

Esiintyjät: ESSI LUTTINEN & SÖREN LILLKUNG, laulu

MAX ZENGER (alttosaksofoni, huilu, bassoklarinetti)
JUHO LAITINEN (sello)
JORI HUHTALA (kontrabasso)
MIKKO ARLIN (lyömäsoittimet)
SEVERI PYYSALO (vibrafoni, kosketinsoittimet)

”Kun sain Essi Luttiselta tilauksen tehdä laulusarja molemmilla kotimaisilla kielillä, en oikeastaan miettinyt hetkeäkään, keiden runoilijoiden teksteihin nämä kappaleet tulisivat rakentumaan. Kauko Röyhkä ja Claes Andersson (niin kaukana toisistaan, kuin he ihmisten mielikuvissa ehkä ovatkin), ovat ihmeellisiä samankaltaisia kielineroja. Ja samankaltaisia myös siinä, että heillä on hämmästyttävä kyky pukea runoon useita tasoja samanaikaisesti. Herkkää, brutaalia, rakkautta, kuolemaa…
Säveltäjän ominaisuudessa yritin välittää näitä tuntoja, välillä jopa niin, että jos puhutaan vaikkapa kuolemasta, kappale on iloisesti duurissa.
Tekstin rytmi on minulle ensisijainen. Suomenkielisenä (toki ruotsia taitavana), Claesin tekstit olivat vähän haastellisempia, ja paljon jäi vielä sävellettävää… Ihmeelllistä materiaalia! Kaukon runosuoni tuntuu myös lähes ehtymättömältä.
Tunnen olevani etuoikeutettu saadessani toteuttaa tämän projektin näiden hienojen tekstinikkaireiden ja upeiden muusikoiden kanssa.”

Severi Pyysalo